Panorama is een functie waarmee je de tofste uitgestrekte foto’s maakt van bijvoorbeeld de natuur of de stad. Zet je camera-app in de panoramamodus, druk op de fotoknop en ronddraaien maar. Lees verder voor 5 handige tips voor de perfecte panoramafoto met je mobiel!
Alleen blijkt in praktijk dat het helemaal niet zo eenvoudig is om een perfecte panorama te maken. Tijdens het draaien ga ja al snel scheef, blijkt je beoogde onderwerp net niet in beeld te komen, of klopt de belichting niet. Zonde, want het is een mooie feature die je de gaafste foto’s op kan leveren! Daarom 3 handige tips om ervoor te zorgen dat je een kei wordt in het maken van panoramafoto’s met je mobiel!
Bij vrijwel alle toestellen kun je iedere kant opdraaien die je wil en de camera past zich daarop aan. Uitzondering is de iPhone. Daarmee kun je standaard van links naar rechts draaien. Wil je liever linksom draaien, tik dan op het pijltje.
Als je begint te draaien, doe dat dan rustig. De camera geeft aan wanneer je te snel gaat. Een snelle draai geeft ook meer kans op scheve foto’s, dus doe het rustig aan.
Dit blijkt in praktijk een van de moeilijkste aspecten van het maken van een panorama: probeer je telefoon tijdens het draaien constant op dezelfde hoogte te houden. En ook om de telefoon niet te kantelen, want ook dat levert een scheve foto op. Probeer het gewoon een paar keer, het is echt een kwestie van de juiste draaibeweging te pakken krijgen.
Sta je op een mooi stadsplein een panorama te maken, fietst er net iemand door het beeld. Bij normale foto’s is dat geen ramp, maar bij panorama’s ontstaat er dan een hele gekke foto met een persoon die ‘schokkerig’ in beeld staat. Dus laat een ‘model’ stilstaan op het moment dat je voorbij draait, of probeer te voorkomen dat er iemand door je beeld beweegt. Hoe dichterbij een bewegend element staat, hoe meer kans op een raar beeld. (overigens kan dat ook hilarische foto’s opleveren. Check dit artikel maar eens met de gekste dierenpanorama’s)
Hoe dichterbij je onderwerp, hoe meer vertekening je zal zien. Je-weet-wel, dat bolle effect. Op zich hoort dat een beetje bij een panoramafoto (net als een bolle horizon), maar mocht je je er echt aan storen, dan is een app als SKRWT interessant. Daarmee kun je correcties uitvoeren zodat die bolling flink weggewerkt wordt.
Ik hoop dat deze tips je verder kunnen helpen. Ook ik heb altijd even twee of drie keer nodig om met mijn mobiel een panoramafoto te krijgen waarmee ik helemaal happy ben, dus laat je niet te snel uit het veld slaan en ga er lekker mee spelen. Het levert je de leukste foto’s op!