Oké ik geef toe: praktische zaken zoals het regelen van backups zijn nou niet het meest sexy onderwerp. Maar het is wél belangrijk om een kopie van je foto’s en video’s te bewaren. Daarom twee manieren om de backups van je beeldmateriaal goed te regelen.
Want je geliefde vakantiefoto’s kwijtraken, omdat je telefoon in het water is gevallen. Of die dierbare verjaardagsplaatjes moeten missen omdat een zakkenroller er met je mobiel vandoor is gegaan; da’s niet iets om vrolijk van te worden. En ja, ik denk ook altijd: ‘dat gebeurt me vast niet, want ik pas goed op mijn mobieltje.’ Totdat het een keer wél gebeurt en je maanden (of misschien wel jaren) aan foto’s en filmpjes verliest. Eeuwig zonde!
Pak er een kop koffie of thee bij en werk je even door de tips. Want er komt ooit een moment…dat je blij bent dat die backup geregeld is!
Enne…heb je die backups op dit moment nog niet (goed) voor elkaar…zullen we dan afspreken dat je het na het lezen van dit bericht écht gaat inplannen of instellen? You’ve got this. Let’s go!
Met een draad, draadloos, op je computer of in de cloud; de mogelijkheden zijn divers:
Een eenvoudige manier om een kopie van je beeldmateriaal op te slaan: de boel kopiëren naar je computer. Zo’n computer kan natuurlijk óók stuk gaan, maar als je de beelden in ieder geval op twee apparaten (smartphone + computer) hebt staan, dan wordt de kans op verlies al flink verkleind. Dat overzetten kan via een kabel, of draadloos.
Via een usb-kabeltje (vaak dezelfde al waarmee je je telefoon oplaadt) koppel je de smartphone aan de computer en zet je de bestanden eenvoudig over. Als je een Windows computer hebt, dan is dat best eenvoudig. Nadat je de kabel in de computer hebt gedaan, dan detecteert hij je smartphone automatisch. Ga vervolgens naar de ‘Windows Verkenner’ waar je de smartphone als ‘apparaat’ kan vinden. Klik erop en klik vervolgens op ‘afbeeldingen en video’s importeren.’
Om de foto’s van je iPhone naar een Mac computer over te zetten, volg je eenzelfde weg. Gebruik de kabel waarmee je je telefoon oplaadt en plug die in de computer. De ‘Foto’s’ app opent dan automatisch. Klik op ‘import’ om de foto’s te selecteren die je wilt kopieren.
Heb je een Android toestel en een Apple computer, dan wordt je smartphone niet automatisch herkend, maar heb je een hulpmiddel nodig zoals FileTransfer. Download dit op je computer via www.android.com/filetransfer. Er zijn alternatieven voor een dergelijke tool, maar dit is er in ieder geval eentje die eenvoudig en doeltreffend is in gebruik. Na het installeren van zo’n file transfer tool zijn de stappen vrijwel hetzelfde als hiervoor bij de andere opties beschreven. Koppel je telefoon met de computer en via File Transfer zijn de foto’s te kopiëren.
Let op: als je de foto’s niet kopieert, maar echt helemaal overzet (en daarmee van je telefoon afhaalt) dan is je computer dus de enige plek waar ze nog staan. Eigenlijk zou je in dat geval een backup van je computer moeten maken, zodat de foto’s en filmpjes alsnog op twee plekken staan en je dus reserves hebt.
Met een iPhone naar Mac kan dat bijvoorbeeld via Airdrop. Open het ‘finder menu’ op je computer en klik in de linkerbalk op ‘Airdrop.’ Open je iPhone. Meestal zie je het icoontje van jouw telefoon nu op je Mac verschijnen. Ga naar de betreffende foto’s op je telefoon en selecteer degenen die je wilt kopieren. Klik op ‘delen’ en kies daar voor de optie ‘Airdrop.’
Voor Android toestellen zijn vergelijkbare opties beschikbaar. AirDroid is bijvoorbeeld een bekende app, waarmee je de transfer van bestanden tussen je smartphone en computer draadloos kunt regelen met zowel Windows als Apple computers. Met een goede wifi verbinding is het maken van backups hiermee een eenvoudig klusje.
Nadeel van het handmatig overzetten op je computer: in de waan van de dag vergeet je het snel… Heeft handmatig overzetten jouw voorkeur, dan raad ik je aan om alvast wat moment in je agenda te plannen, dat je het ook daadwerkelijk gaat doen! Elke maand bijvoorbeeld, of misschien zelfs elke week als je veel foto’s maakt. Zo ben je altijd up-to-date met je backups.
Handmatig overzetten is een ding, maar tegenwoordig zijn er ook handigere manieren te vinden. Sla de foto’s op in de ‘cloud’ zoals dat heet.
‘De cloud’ staat voor werken en opslaan via internet. Dat gebeurt dus niet op de computer zoals de hierboven genoemde voorbeelden, maar online. Dat kan met het opslaan van bestanden, maar ook het gebruik van bepaalde programma’s e.d.. Je hebt een internetverbinding nodig om gebruik te maken van een clouddienst. Clouddiensten werken met zogenaamde ‘datacenters,’ waar enorme servers staan om de informatie op te slaan. Zo’n bedrijf stelt dan ruimte beschikbaar op zo’n server om jouw bestanden e.d. op te slaan. Dat kan in gratis vorm (vaak zit er dan een limiet aan hoeveel je kan opslaan) of in abonnementsvorm, waarvoor je maandelijks ene bedrag betaalt. Het bedrijf zorgt ervoor dat de datacenters beveiligd worden en ook daarvan backups bestaan, zodat het verlies van jouw gegevens tot een minimum wordt gereduceerd.
Er zijn diverse clouddiensten beschikbaar. De bekendste zijn iCloud (iPhone), Google Foto’s (iPhone en Android) of bijvoorbeeld Dropbox (iPhone en Android). In zo’n app maak je een account aan en je koppelt de dienst met je apparaten. Je zet je bestanden vervolgens over in jouw account. Met dit soort apps is het zelfs mogelijk om ze automatisch te laten back-uppen, wanneer je verbinding hebt met een wifi-netwerk. Ideaal. Want zodra jij de deur van je huis binnenloopt, worden je foto’s -zonder dat je daar zelf iets aan hoeft te doen- meteen opgeslagen in de cloud en kun je ze niet meer kwijtraken.
Via de internetbrowser op je computer, of een bijbehorende app, zijn je foto’s en filmpjes eenvoudig terug te vinden en eventueel ook op je computer te gebruiken.
Gebruik je een iPhone, dan is het mogelijk om in de algemene instellingen de knop ‘optimaliseer opslag’ aan te zetten. Hierdoor worden de foto’s en video’s op je telefoon gecomprimeerd tot kleinere bestanden, terwijl de originele versies in iCloud worden opgeslagen. Zolang je voldoende ruimte hebt in iCloud, kun je zoveel foto’s en video’s bewaren als je wilt.
Risico met clouddiensten: ja ook bij dit soort diensten is er een risico dat je de foto’s alsnog kwijtraakt. Als er bij de betreffende dienst iets met de servers gebeurt bijvoorbeeld. Een brand, of grote hack, ik noem maar wat. Het risico is gering, maar het moet wel even gezegd worden.
Naast het maken van backups is het wel handig om regelmatig te checken wát je allemaal opslaat op je computer of in je online clouddienst. Want een computer kan ook volraken en voor zo’n cloudservice betaal je wellicht een abonnement. Zonde als die volstaat met bestanden die je eigenlijk helemaal niet wilt bewaren!
Heb je veel foto’s en filmpjes op je telefoon staan, dan kan een regelmatige (voorjaars)schoonmaak van je filmrol nuttig zijn. De foto’s van kerst vorig jaar hoef je toch niet eeuwig en altijd op je telefoon te laten staan? Het scheelt bovendien enorm als je jezelf aanleert om slechte/mislukte/bewogen foto’s meteen te verwijderen. Selfies nemen vaak ook veel ruimte in. Net als video’s, schermafdrukken, slowmotion- en versnelde video’s. Houd er rekening mee dat een app als WhatsApp de foto’s en video’s uit berichten automatisch kan opslaan. Wil je dat liever niet, dan dien je dit uit te zetten via de instellingen van WhatsApp zelf.
Als je dit gelezen hebt, welke vorm van backups maken heeft dan jouw voorkeur? Ik ben benieuwd!