Je hebt allemaal de HDR-functie van je smartphone camera wel eens gezien of gebruikt. Maar wat is HDR eigenlijk?
HDR: het is een functie die de meeste camera apps standaard in huis hebben, maar wat is het en wat kun je met die HDR? Ik leg het je uit.
Wat is HDR: Focus en belichting
HDR staat voor High Dynamic Range. Het is eigenlijk een vorm van belichten. In de camera app van bijvoorbeeld de iPhones is de functie standaard beschikbaar en je kunt hem handmatig aan, op automatisch of uit zetten. (Bij andere toestellen is het vaak een voorinstelling die je even op moet zoeken om aan moet zetten. Dat verschilt per toestel en besturingssysteem.)
(geen smartphone foto)
Tip: kun je HDR niet op jouw telefoon vinden? Google dan even op het type smartphone + HDR.
3 foto’s in 1
Heel kort door de bocht is HDR een manier om een foto met veel detail te krijgen. Je kent de situatie vast wel dat je een gebouw fotografeert, waarbij in de foto het gebouw wel goed te zien is, maar de lucht helemaal wit is uitgebeten. Of dat die wolken juist mooi te zien blijven, maar je gebouw helemaal donker is. Dat komt doordat de camera simpelweg niet alles goed gedetailleerd kan weergeven. Hij moet daarin keuzes maken. Dus: of de lucht, of het gebouw.
(geen smartphone foto)
De HDR functie zorgt er in theorie voor dat zowel het genoemde gebouw, als de lucht mooie details tonen. Als je HDR aan hebt staan dan neemt je smartphone camera daarvoor in een keer 3 foto’s, waarbij hij bij elke foto een andere exposure berekent.
In diezelfde split second plakt de camera de drie foto’s op elkaar, waardoor je uiteindelijk een plaatje krijgt met zowel de juiste lucht, als een gebouw met detail. Er is dan dus niks onder- of overbelicht.
Ideaal, zou je denken. Ja, dat lijkt zo, maar er zitten een paar haken en ogen aan.
Wat tips op een rijtje:
- Door die drie foto’s achter elkar, zorgt de minste beweging eigenlijk al voor een onscherpe foto (want dan kloppen die drie niet meer op elkaar) Daarom is met HDR eigenlijk een statief nodig, of in ieder geval een hele stille hand.
Tip: geen statief bij je? Zorg dan dat je je ellebogen ergens op steunt, druk je ellebogen hard in je zij en houd je adem even in tijdens het schieten van de foto. Alles voor een scherp plaatje, nietwaar 🙂
- HDR geeft een bepaalde look aan je foto. Soms zelfs een beetje surrealistisch. Het brengt veel detail naar voren. Goed voor gebouwen en andere architectuur, maar voor portretten niet altijd een goede keuze. Rimpels zijn vaak wat heftiger zichtbaar bijvoorbeeld. Het effect van HDR is bij een smartphone is aanzienlijk minder dan wanneer je HDR foto’s maakt met een spiegelreflex of systeemcamera, maar ook bij smartphones zorgt het voor een gedetailleerdere foto. Moet je maar net willen.
- Weet wanneer je HDR moet gebruiken. Zonsopgang en ondergang zijn goede momenten. Maar ook op het midden van de dag (als de zon hoog staat), om gebouwen etc. te fotograferen. Laat HDR liever standaard uit staan en kies per situatie of je het gebruikt. Zet het ook niet op automatisch, want dat laat je de camera kiezen, terwijl het – gezien het effect van HDR – beter is om het heft in eigen hand te houden.
- Het heftige HDR effect wat je met een DSLR (+ Photoshop, want dat is dan vaak wel nodig!) voor elkaar kunt krijgen, bereik je niet 1, 2, 3 met een smartphone. Maar ook die smartphone HDR’s kun je natuurlijk bewerken. Boost het contrast, de scherpte en structuur en maak de kleuren levendiger.Bewerkings apps zoals Snapseed hebben bovendien een HDR filter wat je kunt gebruiken. Overigens zijn ook gewone foto’s met dergelijke filters om te toveren tot plaatjes met een HDR look. Je zult zien dat het resultaat interessant is.
- Wil je smartphone HDR foto’s een upgrade geven zonder dat bewerking meteen nodig is, dan zijn gespecialiseerde HDR apps een aanrader. Zoals HDR, of Pro HDR X voor iOS toestellen en HDR Camera voor Android.
//www.instagram.com/p/BL222c4DZ0N/?taken-by=hdr_captures
Gebruik jij wel eens de HDR functie?
BewarenBewaren