Fotograferen doe ik dus heel vaak met mijn iPhone, dat moge duidelijk zijn. Maar filmen doe ik er ook graag mee. Waarom? Omdat het net zo makkelijk is als ‘even snel een foto schieten’ en niet te vergeten: omdat de camera van de iPhone gewoon top is om mee te filmen! Maak jij ook vaak video’s met je telefoon? Met deze 15 tips maak je nog betere filmpjes en haal je meer uit de videofunctie van de iPhone:
We zijn allemaal snel geneigd om de telefoon gewoon rechtop te houden tijdens het filmen, maar dat is iets wat je jezelf snel moet afleren. Op je telefoon kijkt het verticale filmpje prima terug, maar zodra je de video op een laptop of tv gaat bekijken, heb je van die irritante zwarte balken aan de zijkant!
Grappig: er is een heus filmfestival georganiseerd voor film dat verticaal gefilmd is.
Licht kan in foto- en videografie je vriend zijn of je vijand. Er is teveel licht (midden op de dag: felle zon!) of juist te weinig. Hoe dan ook: let op het licht en gebruik het in je voordeel. En weet dat video’s (en foto’s) met slecht licht meer ruis zullen hebben (korrels) en dat komt de scherpte niet ten goede. Voor scherp beeld is mooi licht dus des te belangrijker.
Ook in de videofunctie is het mogelijk om zelf de focus te kiezen. Oftewel: tikken op je scherm om zelf te kiezen waar je camera op scherp stelt. Dat is echt een must, anders gaat de camera op eigen houtje kiezen welk deel van het beeld scherp moet zijn. Even tikken dus, je zal zien dat het beeld veel scherper wordt.
Het raster aanzetten is een kleine moeite maar heeft zoveel effect. Je video’s zijn niet meer scheef (omdat je precies ziet wanneer je de camera scheef houdt) en je kan het raster gebruiken voor het toepassen van de regel van derden (zie tip 7).
Dat is dus echt een belangrijke: op vliegtuigmodus die hap! Anders hoor je in je video al die Whatsappjes en mails voorbij komen! En dat is natuurlijk heel erg suf… Kleine moeite en het heeft nog een voordeel, want het bespaart je batterij. Vooral belangrijk als je flink wat shots wil filmen, of een lange avond voor de boeg hebt.
En voortbordurend op de vorige tip: geluid is in een video vaak net zo belangrijk als het beeld. Als het geluid slecht is, zal dat het beeld overstemmen, hoe leuk je plaatje ook moge zijn. Laat je iemand aan het woord in je video? Zorg dan dat het geluid goed is! Als iemand onverstaanbaar is door het vele achtergrondgeluid bijvoorbeeld, haak je als kijker snel af. De microfoon van de iPhone komt een heel eind. Wil je het serieuzer aanpakken, kijk dan eens naar de Rode SmartLav bijvoorbeeld.
Ook voor video is het belangrijk om je compositie in de gaten te houden. Wat komt er in beeld, wat komt op welke plek en waar ga jijzelf als filmer staan? Een handige regel is de ‘regel van derden’. Wat houdt die in? Even heel kort door de bocht: zet het onderwerp niet in het midden van het beeld (= namelijk heel saai voor het oog), maar zet het een beetje opzij. Het geeft een spannender plaatje om naar te kijken.
Misschien zonder dat je het weet, heb je regelmatig een afstandsbediening voor je telefoon bij je. De headset werkt namelijk als afstandsbediening! Hartstikke handig als je bewogen beelden wil voorkomen. Net als bij het maken van foto’s werkt de + knop als trigger. Wil je video’s opnemen, dan start en stop je dus met een druk op de knop.
Afwisseling is prettig in een video, dan blijf je als kijker geboeid. Maak dus niet alleen shots van veraf, maar ook van dichtbij. Of eens van onder- of juist bovenaf. Het maakt je video afwisselend en het geeft een compleet beeld van wat je wil laten zien aan je publiek.
Afwisseling in een video is leuk, maar doe je bewegingen dan wel rustig. Als je snel van het een naar het ander beweegt zal de kijker binnen een mum van tijd misselijk zijn! Geef jezelf dus een paar seconden om van het ene shot naar het andere shot over te pendelen.
Met de standaard camera app kom je vaak al een heel eind, maar als je wat meer kwaliteit wil, dan zijn er mooie alternatieven te downloaden. De app FiLMiC Pro bijvoorbeeld; een aanrader als je serieuzer aan de slag wil met smartphone video’s. De app geeft je de mogelijkheid om handmatig instellingen te veranderen en heeft een stabilisator (en dat is heul handig: geen beverige beelden meer!) Oke, hij kost € 9,99 maar daar krijg je ook wat voor.
Interessant: de feature film Tangerine is opgenomen met een paar iPhones 5s en de app FiLMiC Pro!
Hoe kort ook, een video is een verhaal. Net als een verhaal in een boek, heeft het dus ook een begin, een middenstuk en een einde nodig. Je hoeft geen minutenlange inleiding te filmen, maar als het even kan, let er dan en beetje op dat je video logisch begint en netjes afsluit. Dat is prettiger voor de kijker.
Is de tip bij punt 12 niet helemaal gelukt? Geen nood, want er is een simpel trucje om het begin en eind in te korten/weg te halen. Je kent het wel, je drukt op de ‘record’ knop en gaat dan pas je telefoon goed houden voor het filmpje. Dat rommelige beginnetje kan je dan makkelijk weghalen in de filmrol zelf. Heb je dus geen montage app voor nodig!
Wist je al dat je met Instagram in een handomdraai video’s kan maken? Je kan tijdens het filmen stoppen en even later weer doorgaan, waardoor je in een filmpje meerdere shots kan gebruiken zonder te moeten monteren. En Instagram zou geen Instagram zijn als je de video’s niet zou kunnen voorzien van een mooi filtertje, dus bewerken is simpel. De video’s voor Instagram mogen 15 seconden duren. Dat lijkt kort, maar het valt echt mee!
Naast Instagram is Vine ook een leuke optie. Met Vine maak je ultrakorte video’s van 6 seconden, maar ook hier kan je meerdere shots filmen en ze worden afgespeeld in een loop. 6 seconden dus, maar wel in de herhaling.
Wil je het knippen en plakken van een video wat serieuzer aanpakken? Duik dan eens in iMovie, de video editing app die standaard op de iPhone wordt meegeleverd. De app heeft allerlei mooie templates beschikbaar om de leukste video’s en teasers te maken. Videobeelden invoegen, muziekje eronder en showen maar!
Ik hoop dat je wat aan deze video tips hebt en jij net zoveel lol gaat krijgen in het filmen met je smartphone als ik!