Het lijkt natuurlijk simpel, gewoon en foto maken en klaar. Er zijn alleen best wat keuzes te maken en stappen te nemen voordat je je juweeltje op social media kan delen:
Yup, het klinkt heel suf, maar hee: hoe vaak ik al niet met een volle telefoon heb gestaan net op het moment dat ik een foto wilde nemen! Of dat je batterij nog net die 2% aangeeft terwijl je nog een hele middag voor de boeg hebt. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte op je telefoon is en dat je batterij vol is. Een externe accu is ook handig. Mocht je batterij toch snel leeg zijn, dan kun je tenminste onderweg nog even opladen.
Voordat je begint moet de camera van je telefoon optimaal ingesteld zijn. Zet bijvoorbeeld het raster aan en zorg ervoor dat je lensje schoon en krasvrij is. De flits uitzetten is ook zoiets. En HDR ook uit (tenzij je daar specifiek gebruik van wil maken).
Als je een mooi plaatje gezien hebt, denk dan na over de compositie en jouw eigen standpunt. Neem je de foto van boven of juist laag boven de grond. Van schuin opzij of van veraf. Bedenk jouw standpunt als fotograaf, want dat heeft veel invloed op hoe je foto eruit gaat zien. Daarna ga je aan de slag met de compositie. Waar komt het onderwerp van jouw foto te staan in het plaatje? Denk daarbij aan de regel van derden. Hier kom ik binnenkort op terug, maar houd voor nu in gedachten dat dat erop neerkomt dat je onderwerp niet in het midden van je foto moet komen te staan.
De standaard iPhone camera app heeft tegenwoordig de handige feature dat je direct de belichting kunt bijstellen. Tik op het scherm op hetgeen je scherp wil hebben (ALTIJD DOEN!!! En ja, dat zeg ik heel hard!), dan verschijnt een vierkantje met daarnaast een zonnetje. Het zonnetje kun je naar boven (lichter) en beneden (donkerder) schuiven. Ideaal om over- of onderbelichting meteen aan te pakken.
En schieten maar! Zorg ervoor dat je de camera een seconde langer op je onderwerp richt, want er zit een vertraging tussen jouw klik op de knop en de daadwerkelijke actie van de camera. Handig is om de geluidsknopjes te gebruiken als trigger.
De oplettende lezer ziet dat het bewerken in mijn workflow pas na het schieten van de foto komt. Tuurlijk, je kan in de diverse camera apps al een filter kiezen voordat je de foto maakt, maar dan is er vervolgens ook niks anders meer mee te doen. Mijn advies is dus om de foto zo neutraal mogelijk te nemen (dus ook niet alvast in een vierkant formaat) en pas daarna te gaan bewerken. Dan heb je alle mogelijkheden en blijft het origineel altijd bewaard om er in een later stadium wellicht nog iets anders mee te doen.
Belangrijk natuurlijk, zorgen dat je een backup van je foto’s maakt. Mogelijkheden genoeg; geautomatiseerd met iCloud of Dropbox bijvoorbeeld. En als je het niet geautomatiseerd hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je het regelmatig doet. Zet desnoods een reminder in je agenda!