Voor het fotograferen van kinderen moet je sowieso veel geduld hebben. Ze vliegen alle kanten op, zitten nooit stil op het moment dat jij met je camera klikt en de kreet ‘even lachen’ werkt al helemaal niet. Hoe krijg je dan toch mooie kinderfoto’s?
Dat doe je eenvoudig door je vinger even op het scherm te houden, waardoor je een vierkantje ziet. Als je je vinger langer op het scherm houdt, zet je de focus vast. Ideaal voor het fotograferen van bewegende kinderen, anders blijft de camera telkens automatisch scherpstellen. En dat kost even een fractie van een seconde. Net die ene fractie dat je kind leuk zat te lachen. Let er wel op dat je het vierkantje vervolgens houdt op het gezicht van je kind, want op die plek focust de camera dus! (lees hier meer over handmatig scherpstellen).
Zelf de belichting regelen is ook zoiets. Dat doe je met behulp van het zonnetje naast het focuspunt. Door het zonnetje naar boven of beneden te schuiven, pas je de belichting aan waardoor je foto niet snel meer te licht of te donker is. Bovendien hoef je dat dan niet meer aan te passen door nabewerking. Je hebt meer controle over het eindresultaat als je dat soort dingen handmatig instelt.
Bij close up portretfotografie moet je er altijd voor zorgen dat de ogen scherp zijn. Onscherpe ogen verpesten je hele foto! De ogen van de kijker worden namelijk altijd naar de ogen getrokken. Let er dus op dat die ogen goed scherpgesteld zijn. Als je je kind van wat grotere afstand fotografeert, geldt ook: zorg ervoor dat je kind scherp is en niet de boom waar het naast staat. Let dus op het juiste focuspunt!
Het is heel verleidelijk om gewoon rechtop staand een foto te schieten van je kind. Maar jouw koter is altijd kleiner dan jijzelf (oke, de uit de kluiten gewassen pubers uitgezonderd). Het is voor een foto veel interessanter om even door de knieën te gaan om op ooghoogte van je kind te fotograferen. Geeft veel meer beleving en je kijkt het kind recht in de ogen.
Ook bij kruipende baby’s kan dat een leuk effect geven. Kruip dus gerust met je baby mee, we zullen je niet uitlachen oke 😉
En daarmee kom ik automatisch bij het punt: kies eens een ander standpunt. Jouw standpunt als fotograaf bepaalt de hele look van de foto. Zoals gezegd geeft een foto waarbij jij door je knieën gaat een heel ander effect dan wanneer je rechtop blijft staan om de foto te schieten. Of maak eens een foto frontaal van boven. Van veraf of juist beeldvullend. Je camera een beetje schuin houden kan ook een leuk effect geven. Er zijn allerlei mogelijkheden om je foto net even wat interessanter te maken. Het is een kwestie van uitproberen en veel foto’s maken!
Houd het een beetje spannend en probeer ook verhalend te fotograferen. Soms is het helemaal niet nodig om het kind in z’n geheel te zien, maar geeft een onderdeel al een heel verhaal. Bij deze foto kan je je wel voorstellen wat voor gezicht mijn zoontje trok bij het stampen in de plassen. Die suggestie wekt bij de kijker al snel een glimlach op het gezicht. Details fotograferen werkt wat dat betreft ook goed.
Ook de nabewerking kan een hele andere look aan je kinderfoto’s geven. Vooral bij close-ups vind ik zwart-wit beweringen bijvoorbeeld gaaf. Kleuren in een foto kunnen erg afleiden, dus door de kleuren weg te halen creëer je rust in een foto. In dit artikel staan drie suggesties voor zwart-wit bewerkings apps.