Eind vorig jaar zat ik zo rond de 680 volgers. Toen Instagram het nieuwe beleid doorvoerde – het verwijderen van spam accounts – bleven er nog zo’n 480 over! Jeetje wat een hoop spammers had ik dus! In mijn ogen gaat het uiteindelijk niet om de hoeveelheid volgers, maar meer om de kwaliteit van de volgers die je hebt. Maar toch, die teruggang voelde wel een beetje…jammer.
En het zette mij ook aan het denken: hoe ben ik eigenlijk bezig op Instagram? Pak ik het wel goed aan, haal ik alles eruit wat erin zit? Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk heel veel ‘fouten’ maak! Mijn aanwezigheid op Instagram kan veel beter. Ik zet mijn Instagram foutjes op een rijtje, zodat jullie er ook wat aan hebben.
Iedereen die zich een beetje verdiept in social media weet: om de kans op succes te verhogen moet je actief aanwezig zijn. En op Instagram betekent dat dus regelmatig foto’s posten. Ik doe dat veel te weinig. Het gaat met pieken en dalen; periodes waarin ik veel post en soms maanden van afwezigheid. Als ik dan weer eens in een actieve periode zit, merken mijn volgers me niet eens meer op. Ik merk echt dat een tijdelijke afwezigheid zorgt voor het verlies van connectie (ze vergeten je gewoon een beetje, ook al volgen ze je nog wel). Het is bijna alsof je moet roepen ‘hee hallo ik ben er weer!’.
En dat is jammer, want social media gaat uiteindelijk om ‘being social’. Het gaat dus ook een stap verder dan alleen je eigen foto’s posten en that’s it. Sociaal doen betekent ook reageren op andermans creaties, liken en anderen dus aandacht geven. Als jij een foto post hoop je stiekem toch ook op ladingen likes en positieve comments. Als je een foto mooi vindt, zeg het dan ook.
Vergeten te bedanken of pas na weken, dat is er ook zo eentje. Een van de ongeschreven regels op Instagram is het bedanken voor een comment. Als iemand een bericht achterlaat, reageer daar dus op. Ongelofelijk, ik zie soms zelfs de Instagrammers met duizenden volgers nog steeds netjes bedanken voor positieve feedback en reageren op vragen en andere opmerkingen. Vind ik knap, want als je dat goed bij wilt houden gaat er serieus tijd in zitten!
Mensen vinden het fijn om jouw stijl te herkennen. Buiten de vrienden en kennissen die jou volgen, zullen de ‘onbekende’ volgers vooral voor je kiezen omdat ze je stijl mooi vinden. En als je dan ook nog een echte specialiteit hebt (zoals @jasonmpeterson bijvoorbeeld, die alleen zwartwit foto’s post) dan ben je echt herkenbaar. In de loop der jaren ben ik best veranderd qua stijl van mijn foto’s. In het begin was ik erg van de contrastrijke kleuren en bewerkingen, terwijl ik tegenwoordig veel meer hou van ‘less is more’ en wat zachtere tinten. Bovendien heb ik geen specifiek onderwerp. Kan verwarrend zijn voor mijn volgers, al heb ik zelf het gevoel dat het nu pas echt ‘mijn stijl’ foto’s zijn.
Iets wat bloggers wat meer zegt misschien, maar als het je echt om de hoeveelheid volgers en likes gaat, is het analyseren van de tijden waarop je post en het aantal likes die daarop volgen interessant. De volgers op Instagram komen sowieso van over de hele wereld, dus houd het tijdsverschil in de gaten. Als er bij jou maar 20 van de 400 volgers uit Europa komen, dan kan je je qua timing dus beter richten op andere tijdzones. Ik heb eigenlijk geen idee wat voor mij de beste timing is, of waar mijn volgers vooral vandaan komen. Misschien moet ik me er eens in verdiepen…
Op Instagram kan je zelf hashtags plaatsen, bij de beschrijving van je foto bijvoorbeeld, of zelf een comment toevoegen. Met hashtags kunnen je foto’s gevonden worden (want bij een zwart-wit foto zet je #bw of #blackandwhite en als je aan een Hollandse community mee wil doen gebruik je #igersholland, ik noem maar wat). Mijn fout was om allllllllllle mogelijke hashtags te gebruiken. Volgens mij mag je er maximaal 30 gebruiken, en dat deed ik dan ook. Beetje overdreven. Bovendien helpt het niet eens zo erg, ik krijg met 30 hashtags niet heel veel meer likes dan met een stuk of 10. Maarja, anders word je niet gevonden denk je dan. Valt wel mee dus. Ik gebruik nu nog steeds hashtags maar een heel stuk minder. Als je een beetje leuk aantal volgers hebt, heb je ze volgens helemaal niet meer nodig.
Wil je je Instagram activiteiten goed oppakken, zijn er zomaar weer een paar dagen voorbij zonder dat je er iets mee gedaan hebt. Hoeft niet, want tegenwoordig heb je ook geweldige tools om je Instagram posts in te plannen. Ik gebruik nu Latergramme, een site en app om Instagram posts vooraf in te plannen. Echt een fijn hulpmiddel, want Latergramme post je ingeplande berichten niet automatisch, het geeft je alleen een notificatie (op je iPhone) waarmee je zelf met een paar simpele swipes voor het daadwerkelijke posten zorgt. Dan is het niet zo onpersoonlijk, want je zit via Latergramme direct op Instagram, post je foto en kan meteen even bij anderen kijken en sociaal doen. Voor de iPhone app van Latergramme ga je naar de App Store.
Mijn Instagram account is @sweetsphotos. Wat zijn jouw Instagram fouten of tips? Ik vind het leuk om van je te horen, laat vooral ook je Instagram achter!