De flits van je mobiel lijkt misschien een handige feature. Je kunt er immers foto’s door maken in het donker. Maar wist je al dat er ook veel nadelen kleven aan die flits van je smartphone camera?
Om maar meteen met de deur in huis vallen: een smartphoneflits geeft heel hard licht. Dat harde licht geeft bijvoorbeeld ook harde schaduwen. Bovendien reikt hij maar een meter, waardoor je bijna bovenop je onderwerp moet staan voor een beetje profijt. Geloof mij: daar wordt niemand knapper van.
(te) Hard licht met de smartphone flits
Hard licht is echt verre van flatterend. Het geeft je foto bovendien een onnatuurlijke look. Soms moet je de flits wel gebruiken, maar wat mij betreft zo min mogelijk. Ik heb de flits daarom standaard uitstaan en gebruik hem alleen als het echt niet anders kan. Je kunt er ook voor kiezen om je flits op ‘automatisch’ te zetten (is mogelijk bij de meeste smartphone camera’s), waardoor de camera zelf bepaalt of hij hem gebruikt. Een smartphonecamera vindt het alleen al snel te donker, dus hij zal hem al vrij snel gebruiken. Zelf houd ik het liever in eigen hand. Vandaar dat hij bij mij standaard op ‘uit’ staat.
Dit vind je misschien ook interessant: ‘Foto’s kiezen voor een fotoboek of berichtje naar familie moeilijk? Bekijk deze handige tips om het kiezen wat makkelijker te maken‘
Mocht je toch wat extra licht willen gebruiken, dan zijn er vrij makkelijke alternatieven verkrijgbaar. Zoals de selfie ringlight, een handige clip met ledlampjes die voor mooi egaal licht zorgt. Laat je niet misleiden door de naam, want de selfie ringlight is ook prima voor niet-selfie achtige foto’s te gebruiken. Ook hier zul je redelijk dichtbij je onderwerp moeten staan, maar het soort belichting is gewoon totaal anders dan de standaard flits van je telefoon en geef een mooiere portret- selfie- of productfoto.