Smartphonecamera’s ontwikkelen zich in rap tempo. Maar heb je dan ook altijd de nieuwste van de nieuwste smartphone nodig om mooie foto’s te maken? Ik zeg van niet!
Sterker nog, alle foto’s in mijn boek Smartphotos zijn gemaakt met ‘oudere’ toestellen zoals een iPhone 6s! Ja toegegeven, de nieuwere toestellen hebben betere camera’s ten opzichte van hun voorgangers. We hoeven er niet lang over te discussiëren dat toestellen als een iPhone 11Pro, of Samsung Galaxy S10 van binnen verbeterde technieken gebruikt en scherpere foto’s opleveren. Maar hee, dat mag de pret zeker niet drukken, want je maakt met een wat ouder toestel zoals een iPhone 6S, of Samsung Galaxy S7 echt ook mooie foto’s. Je moet alleen even weten hoe.
En weetje, in beginsel maakt het niks uit wat voor smartphonecamera je gebruikt. De bekende Nederlandse fotograaf William Rutten zei een tijdje geleden op zijn Facebookpagina dat je als fotograaf eigenlijk in staat moet zijn om met iedere camera een goede foto te maken. Zo waar! Het hangt van jou als fotograaf en jouw keuzes af of het een interessant plaatje wordt of niet. De techniek van de camera kan je daar natuurlijk bij helpen, maar jij beslist wat er in je foto komt te staan en op welke manier, niet die camera.
Naast die creatieve kant van het verhaal, is er ook nog de techniek. Er zijn een paar handige trucs die jou kunnen helpen om betere foto’s te maken, óók met een wat ouder toestel.
Voor de juiste focus. Een smartphonecamera stelt automatisch scherp. Handig? Meh, niet altijd. Beter is om zelf de focus te regelen door even op het scherm te tikken, op het onderwerp van de foto. Daardoor zorg je ervoor dat scherp is, wat scherp moet zijn.
Als je op het scherm getikt hebt, verschijnt er een vierkantje (bijv. iPhone) of rondje (meeste andere toestellen) in beeld. Dat is het focuspunt. Bovendien zie je een lampje of zonnetje (afhankelijk van het toestel) verschijnen. Schuif die heen en weer en de belichting verandert mee. Handig voor als je in slecht licht fotografeert, of in de felle zon.
Met een smartphonecamera fotografeer je vrijwel altijd vanuit de losse hand. Een bewogen foto ligt op de loer. De geluidsknoppen van je telefoon werken ook als fotoknop. Hartstikke handig, want daardoor kun je je telefoon steady vasthouden met twee handen en de geluidsknoppen aan de bovenkant gebruiken alsof je een compactcamera vasthebt. Scheelt onscherpe foto’s! Haal je camera trouwens niet te snel weg nadat je de knop ingedrukt hebt. Er zit altijd een minieme vertraging tussen het drukken en de daadwerkelijke klik van de camera. Genoeg om onscherpe foto’s te geven als je je smartphone te snel beweegt.
Een smartphone heeft moeite met fotograferen in het donker. Dat ligt aan de techniek van binnen (zal ik je nu niet mee vervelen) maar het zorgt ervoor dat de foto’s veel ruis kunnen bevatten. Van die kleine korreltjes die je foto onscherp maken. Het ouder het toestel, hoe meer moeite in het donker. Gebruik dan liever een app als Cortex Camera om de foto’ s te maken in plaats van de standaard camera app op te toestel. Dit soort apps gebruiken interessante technieken die ruis voorkomen en je mooie scherpe foto’s opleveren.
Vaak een vergeten functie van de standaard camera app. Zonde, want het levert de tofste foto’s op! Druk op de fotoknop (of geluidsknoppen), beweeg de camera van links naar rechts of andersom en stop wanneer je genoeg in beeld hebt. Het vergt wat oefening, want het is best lastig om de camera goed recht te houden. Je zult merken dat je de flow snel te pakken hebt. Tik even op het pijltje als je liever de andere kant op wilt bewegen. Niet alleen een mooie functie voor uitgestrekte landschappen, maar ook in de stad, of in een kleine ruimte kan een panormafoto heel interessant worden!
Een van de grote voordelen van de smartphone: je kunt er niet alleen foto’s mee maken, maar ook bewerken en meteen delen met de wereld. Apps als Snapseed, VSCO en Afterlight kunnen een enorme boost aan je foto geven. Door een van de filters bijvoorbeeld, waarmee je je foto in 1 klik kunt bewerken. Maar ook de verzadiging (kleurintensiteit), of het contrast een beetje aanpassen, kan een upgrade geven aan je foto. Begin met 1 of twee bewerkinsapps en leer die goed kennen. Dan weet je in het vervolg vaak al tijdens het fotograferen welke handelingen naderhand nodig zijn om je foto te perfectioneren.
Bonustip: deel je foto’s!
Heb je mooie foto’s gemaakt, deel ze dan in de Facebookgroep Foonfotografen, of doe mee aan de challenges en wedstrijden op de FB pagina van Foonfoto!
Vind je het moeilijk om goede foto’s te maken met je smartphone? Doe dan mee met de online Stoomcursus Smartphone Fotografie! Met de smartphone in de hand ga je aan de slag met verrassende tips en leerzame opdrachtjes. Geen ingewikkelde instellingen of knoppen. Op de makkelijkste manier de mooiste foto’s maken, daar gaat het om! In 6 weken tijd leer je niet alleen hoe je de mooiste foto’s maakt, maar ook hoe je ze bewerkt met de app Snapseed. Zodat jouw foto’s straks van het scherm spatten. Je leest hier alles over deze basiscursus, incl. persoonlijke begeleiding! Doe je mee?
BewarenBewarenBewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren