Je maakt veel foto’s met je mobiel. Je vindt het leuk om mooie dingen vast te leggen. Of bijzondere herinneringen. Maar om nou te zeggen dat die foto’s echt van het scherm spatten… Waar ligt dan toch aan?
Je maakt ze niet
Oke, beetje flauw misschien maar wel realistisch. Je ziet wel een mooi plaatje maar je maakt de foto niet. Of je stopt er niet voor. Je denkt: ‘ik ben vast te laat.’ Of je realiseert je ineens: ‘oja dat had een mooie foto kunnen zijn, maarja dan is het moment al voorbij. De digitale revolutie maakt fotograferen zo makkelijk en de smartphone des te meer. Je hebt die camera al in je zak zitten, dus gebruik hem ook!
Je ziet ze niet
Dat is een heel ander verhaal. Je wil ze wel maken maar je ziet de mooie foto’s niet. Je kijkt in een situatie vaak om je heen en denk dan ‘tja… waar zal ik beginnen.’ Je foto-oog is nog niet voldoende ontwikkeld. Waardoor je nog niet bewust genoeg rondkijkt. Niet als een toerist in eigen omgeving zegmaar. Geen nood, want dat foto-oog kun je trainen. Door jezelf kleine kijk-opdrachtjes te geven bijvoorbeeld. Als ik tegen jou zeg: ‘rond’ dan ga je ineens overal ronde vormen zien. Als ik je de opdracht ‘blauw’ geef, dan zullen je ineens allemaal blauwe dingen gaan opvallen. Probeer het maar eens bij jou in de buurt, er zullen je dingen gaan opvallen waar je misschien al jaren aan voorbij loopt. Of neem een wat bredere hoofdthema en ga daar mee aan de slag. Je kinderen bijvoorbeeld, de kleinkinderen, de hond of die ene boom in de tuin die met elke seizoen verandert. Kies een thema en ga daarmee aan de slag. Het zorgt voor focus en zet je foto-oog wagenwijd open.
Gefotografeerd mbv de burst functie (of continu opnamen)
Je kent de mogelijkheden van je smartphone camera niet
Ja en dat is dus echt zonde. Zelfs in de automatische stand van je mobiele camera heb je namelijk al allerlei mogelijkheden om de boel manueel nog naar eigen hand te zetten. Zorgen dat het toestel op het juiste punt scherpstelt, de belichting vooraf regelen zodat je foto zo mooi mogelijk uit de camera komt, voorkomen dat je scheve foto’s maakt. En dan heb ik het nog niet eens over allerlei voorinstellingen die je bij veel toestellen kunt gebruiken om optimale foto’s te maken in iedere situatie, of de pro-stand die veel smartphones hebben. Verdiep je dus eens in de knoppen van je smartphone camera. Ik durf te wedden dat er een hele wereld voor je opengaat.
Je denkt dat je alleen met een spiegelreflex of de allernieuwste smartphone mooie foto’s kunt maken
Ik wil je graag per direct uit die droom helpen. Het gaat niet om de camera die je in je handen hebt, het gaat erom wat je ermee doet. Als je een beetje talent hebt voor fotografie, zou je met ieder type camera een goeie en interessante foto moeten kunnen schieten. De techniek kan je natuurlijk flink helpen bij het maken van een mooie foto, maar het begint echt bij jezelf. Jij maakt de keuzes over wat er in je plaatje komt en hoe. En daar heeft de camera in beginsel niks mee te maken. Bovendien kun je een oud mobieltje nog prima gebruiken. Lees er maar eens over in dit artikel. (Let wel: mocht je toestel echt heul oud zijn, dan kleven er wel wat nadelen aan. Bepaalde apps werken dan bijvoorbeeld niet op jouw toestel. Dat is zonde, want het beperkt je mogelijkheden en dat heeft invloed op de lol die je uit smartphone fotografie haalt.)
Je schiet snelle kiekjes in plaats van creatieve foto’s
Een beetje het verlengde van punt 4. Want jouw keuzes bepalen hoe crea en interessant je foto wordt. Even snel je smartphone uit je zak trekken, een fotootje schieten en weer doorgaan; dat levert dus GEEN creatieve foto’s op. De tijd nemen voordat je een foto schiet, kijken waar het licht vandaan komt en hoe je dat kunt gebruiken (of omzeilen), uitproberen wat het leukste standpunt is voor je foto (door de knieën, recht van boven, op ooghoogte), bepalen wat waar komt in je foto (de compositie): die dingen gaan er WEL voor zorgen dat je met foto’s thuiskomt waar je trots op bent. En nu denk je misschien: ‘dat kost allemaal heel veel tijd en dat heb ik niet altijd.’ Klopt. Maar weet je, hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het wordt. Geldt voor zoveel dingen in het leven he. Doen, doen, doen. Deze nieuwe gewoontes kunnen dan inslijten. En je zult merken dat al die keuzes dan steeds meer van nature gaan, zonder er echt heel lang over na te hoeven denken. Op een gegeven moment gaat het gewoon vanzelf.
bewerkt met de iOS app Fonta
Je gebruikt geen (of alleen de standaard) app om je foto’s te bewerken
Hier kunnen we uren over discussiëren: of bewerking van je foto’s wel of niet nodig is. Maar zelfs voor de echte purist kan het bij sommige foto’s fijn zijn om de belichting een beetje aan te passen, of het contrast iets pittiger te maken. Niet om een heel kunstwerk van je foto te maken, maar om hem een beetje te verbeteren. Of om je foto iets meer overeen te laten komen met hoe jij de situatie met het blote oog ziet, ten opzichte van hoe het uit je camera rolt. Aan de andere kant kan het juist heel tof zijn om lekker los te gaan qua bewerking.
Het bewerken van foto’s met apps op je telefoon is zo ontzettend makkelijk en leuk. Je kunt daarvoor de standaard bewerkingsmogelijkheden gebruiken van de camera app op je toestel zelf, maar nog veel interessanter is het om een of meer externe apps te gebruiken. Die hebben vaak veel meer mogelijkheden. (noot van de auteur: pas op hoor, het bewerken van je foto’s kan echt verslavend zijn, het is zooo leuk!! :))
Je doet verder niks met je foto’s
Ook zo zonde. Je foto’s delen met anderen levert namelijk feedback op, of enthousiaste reacties, of een trots gevoel voor jezelf. Super motiverend en geweldig om je een boost te geven om meer te doen met je smartphone camera. Nieuwe thema’s uit te proberen, andere apps gebruiken. De Foonfotografen Facebookgroep is een hele leuke om je foto’s te delen. Of doe via de FB pagina eens mee met de Foonfoto van de maandwedstrijd. Instagram is natuurlijk een goed voorbeeld, maar ook een onbekende als de app Steller is een aanrader. Deel je foto’s, doe inspiratie op, krijg feedback: het gaat je allemaal helpen om jouw smartphone fotografie naar een volgend niveau te tillen. En ervoor te zorgen dat jouw mobiele foto’s WEL van het scherm gaan spatten.