Macro fotografie is de kunst van dingen van heeeel dichtbij fotograferen. Denk aan bloemen, of insecten. Het is een tak van sport waar je wel wat geduld bij nodig hebt. Maar ik kan je vertellen: het is echt heel gaaf om te doen! Als je de wereld van dichtbij bekijkt zijn er namelijk talloze mooie plaatjes te vinden. Hoe je mooie macro foto’s maakt? Ik geef je 9 tips:
Ho, ho, hoor ik je nu misschien denken. Nee, ik jaag je met deze tip niet enorrrrm op kosten. Voor €7,95 zijn ze verkrijgbaar in de Foonfoto shop! Sterker nog; je krijgt er voor dat bedrag ook nog een fish eye en groothoeklens bij.
De meeste smartphones kunnen maar tot een bepaalde afstand scherpstellen, dus je hebt hulp nodig om dichterbij te komen én scherpe foto’s te kunnen maken. Er zijn wel uitzonderingen. Veel Samsungs en Huawei’s bijvoorbeeld, hebben een ingebouwde macro functie via de Pro modus van de camera. Dan heb je geen extern lensje nodig.
Geen zin om meteen met een lensje aan de slag te gaan? Geen nood, want er zijn ook apps die een macro lens als het ware na bootsen. de app Camera+ bijvoorbeeld, heeft een macro functie. Handig voor o.a. de iPhone gangers onder ons, die geen Pro modus met manuele instellingen in de camera hebben. Lees er alles over in dit artikel, want met de app in dit artikel kom je ook een heel eind!
Met macro fotografie is het deel dat scherp wordt in de foto, heel klein. Dat zorgt ervoor dat jij je smartphone dus zo stil mogelijk moet houden om een scherpe foto te krijgen. Klem je ellebogen in je zij, leun op de grond of houd je adem in als je klikt. Het kan ook helpen om een selfiestick te gebruiken (jazekers, je hoeft een selfiestick echt niet alleen voor selfies te gebruiken :-)). Het maakt je telefoon net even wat minder bibberig. Het meest ideale is het gebruik van een klein statiefje en een timer (of de koptelefoon als afstandsbediening), zodat je je telefoon niet hoeft aan te raken.
Wat dichter bij de grond of in de bosjes kan het donkerder zijn. Of er valt net een schaduw op je bloemetje. Zorg dan voor wat extra licht door bijvoorbeeld een wit vel als reflectiescherm te gebruiken. Laat het aanwezige licht weerkaatsen op het witte vel en je creëert ineens een extra lichtbron. Wat zilverpapier kan die truc ook doen (geeft wel wat harder licht), of gebruik zo’n gouden kartonnetje uit de pakjes gerookte zalm uit de supermarkt!
Ook bij macro fotografie is het belangrijk dat je onderwerp niet wegvalt in de achtergrond. Het gave van zo’n macro lensje, of app met een macro functie is dat de achtergrond waziger wordt. Net als met een spiegelreflex zegmaar. Daarmee wordt de achtergrond van je foto sowieso al rustiger voor het oog, maar let er goed op dat er geen afleidende donkere gaten ontstaan, of andere elementen die je foto verstoren. Je smartphone een beetje draaien lost dat probleem vaak al op.
Zeker bij het fotograferen van bewegende beestjes heb je geduld nodig. Ze moeten niet alleen voor de lens van je smartphone verschijnen, maar jij moet er ook nog voor zorgen dat je foto scherp is. Deze foto (genomen met een Samsung S7) heeft mij welgeteld 45 minuten gekost 🙂 Geef in ieder geval niet te snel op!
Ook bij macro fotografie met je smartphone maakt je compositie veel uit voor de uitstraling en sfeer van je foto. Let op de regel van derden bijvoorbeeld (je hoofdonderwerp niet in het midden, maar er juist net iets naast. Dat maakt een foto voor het oog wat spannender). Denk in ieder geval na over hoe je je foto in wil delen.
Je foto kan net even wat extra’s krijgen door hem achteraf te bewerken. De scherpte ietsje opvoeren bijvoorbeeld, of de kleuren boosten. Gebruik bijvoorbeeld een app als VSCO om je foto nog meer sfeer te geven met een filter, Snapseed voor uitgebreide bewerkingen, of Fonta om teksten toe te voegen.
En niet vergeten: deel je foto’s op social media. We willen natuurlijk wel meegenieten van al het moois dat je vastgelegd hebt! 🙂