Tijdens een blogevent van Blog Society zag ik mijn kans schoon om mijn vraag voor te leggen aan de echte foodexperts, want er waren ruim 20 food-bloggers aanwezig! Stefanie van Little Spoon, Marlon van Lekker eten met Marlon en Leonie van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet, gaven deze lijst tips om je gerechten zo mooi mogelijk op de foto te krijgen:
Een lichte ondergrond geeft meteen een frisse uitstraling en laat de kleuren op je bord mooi uitkomen. Gebruik desnoods een groot wit vel, dat werkt prima.
Zet er bijvoorbeeld wat attributen bij, of gewoon de spullen die je echt gebruikt hebt bij het koken. De afwas mag gezien worden! Of leg er een broodje bij, wat bestek, gebruik een mandje. Maak het plaatje een beetje leuk.
Te lang koken gaat ten koste van de kleuren. Geen bruin aangelopen boontjes dus, maar gewoon een beetje knapperig houden. Is voor jezelf ook lekkerder 😉
Zeker niet als je een mooi klein gerechtje hebt gemaakt, wat vervolgens helemaal verzuipt in je grote bord. Neem dan liever een kleiner bordje, waardoor je kleine gerecht mooier uitkomt.
Frontaal van boven is bijvoorbeeld een mooie manier om ‘het verhaal’ van je gerecht te vertellen. Met weer dat broodje erbij, je soeplepel of iets anders leuks. En niet alles hoeft helemaal in beeld, alleen delen laten zien maakt het een spannender plaatje.
Is het van zichzelf een vrij kleurloos gerecht, pimp het dan met een takje kleur of wat kleine tomaatjes. Het plaatje ziet er dan in een klap aantrekkelijk uit.
Vooral handig als je de stappen in je kookproces wilt laten zien, want zo kunnen mensen precies volgen hoe het eruit komt te zien.
Fan van een witte ondergrond, maar ook van andere (lichte) structuren. Een houten ondergrond bijvoorbeeld, geeft een mooie natuurlijke look aan je foto’s en ziet er meteen gezellig uit.
Zorg voor veel kleur op je bord. Mix die groene, gele en rode ingrediënten dus lekker door elkaar, dan spat de foto meteen van het scherm.
Gebruik alleen natuurlijk licht, want de flits laat het gerecht er heel onnatuurlijk uitzien. Is het te donker voor een goede foto, schijn dan een extra lichtje bij. Als het buiten nog licht is, ga dan gewoon wat dichter bij het raam fotograferen.
Wil je meer weten over deze drie top foodies en hun eigen foto’s zien? Neem dan vooral een kijkje op hun blog!
Stefanie van Little Spoon is een echte Zeeuwse foodlover. Gek op koken, reizen en haar eigen Zeeland. Op Little Spoon vind je o.a. heerlijke recepten (prachtige foto’s!), reviews van restaurants en veel meer.
Bij Marlon van ‘Lekker eten met Marlon’ kan je terecht voor heerlijke recepten die stap voor stap worden uitgelegd. Ideaal als je niet zo’n kookwonder bent. En leuk detail: Marlon maakt al haar blogfoto’s met haar iPhone!
Wow, wat een topper is Leonie van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet! Haar blog ging ooit viral, waardoor ze in een weekend van 1600 naar 25.000 likes ging. Inmiddels staat de teller op bijna 60.000 likes op Facebook en heeft ze haar eigen kookboek uitgegeven. En geloof me: ik heb haar kookboek pas sinds kort, maar heb er al heel wat gerechten uit gemaakt.
Voor het fotograferen heb je misschien ook nog wat aan deze 3 tips voor het maken van betere iPhone foto’s.
Veel kook-, fotografeer- en eetplezier!